Geschiedenis

Geduld is een schone zaak. Een kenmerk die elke Whiskey maker op prijs weet te stellen. Onze distilleerderij is een relatieve nieuwkomer op het gebied van stoken maar voornemens deze ambacht voorgoed te vestigen in het mooie Twente. Grenzend aan de rivier “De Dinkel” in Losser is Distilleerderij Horstman nu gelegen, maar voor ons Johan begon de reis in 1999.

Zelf Whiskey maken kwam ter sprake na een gebrek aan wat sterkers bij een tuinfeestje. Hoewel velen het als onmogelijk zouden beschrijven werd er toch een begin gemaakt om kennis en kunde te combineren en zelf wat lekkers te stoken…. voor bij de koffie. Onderzoek en veel gesprekken met bestaande distilleerders gaven een zet in de goede richting, maar pionieren doe je op je eigen manier… Eigenwijs… Op z’n Twents zeggen wij. Een eigengemaakte distilleerketel in een klein schuurtje en een hoop ingrediënten waren genoeg om hier eens een deuk in te slaan.

Dat je van je fouten leert werd al gauw duidelijk, want men kwam er hardleers achter dat je niet zomaar even Conjac maakt door 68% alcohol te stoken van pakken wijn, wat eikenhout erbij in een weckpot en 2 weken laten rijpen. Buikpijn… maar blijven lachen als een boer met kiespijn. Vele brouwsels zouden nog volgen.
Na een aantal succesvolle pogingen kwam in 2013 een professionele ketel om specifiek Whiskey te maken. In samenwerking met Jan Kempeneers, een succesvolle stoker uit België, werd er hard gewerkt om de productie op een hoog niveau te brengen. De twee ontwikkelden een recept voor een opvallend soepel en lekkere single malt Whiskey waarbij de specifieke kenmerken van de Twentse omgeving centraal stonden.

Alleen weten dat een Whiskey goed is, is niet genoeg, een meesterdistilleerder moet weten waarom. Johan is er trots op de hoogste normen te handhaven bij elke handgemaakte partij. Waarbij de belichaming van de Twentse geest in elke fles centraal staat.
Hij neemt de tijd en de lessen die er geleerd zijn om een zuiver product te maken. We hopen dat u net als wij van de reis weet te genieten, want hij is te proeven in elke druppel.

Johan_destilleer-225x300